3.1
Onze club kan beroep doen op een aantal ervaren trainers:
Per Dan-examen volgden ze stages georganiseerd door Taekwondo Vlaanderen.
Om trainer van Sport Vlaanderen te worden, volgden Andries en Anaïs nog een extra cursus.
3.2
BESTUUR
Het dagelijks bestuur van Saju bestaat uit de volgende personen
3.3
Onze club heeft sinds kort een Aanspreekpunt Integriteit, kortweg API.
Een API is een soort vertrouwenspersoon bij wie je terecht kan met een vraag, vermoeden of klacht over grensoverschrijdend gedrag. De API zal de melder van de klacht wegwijs maken met de gepaste informatie, advies of eventuele doorverwijzing.
Uw klacht of vraag zal steeds met discretie en respect behandeld worden
3.5
FILOSOFIE
Op 1 april 1990 besloot Kurt Blondeel zijn eigen taekwondoclub op te richten nadat hij al enkele jaren ervaring had opgedaan bij een Aalterse club. Najadum Deinze was geboren en algauw werden Werner Denys en Bart De Boever een vaste waarde.
In januari ’92 werd Stijn Warlop lid van de club. Onder druk van de uitbater van de sportzaal moest men uitwijken naar een andere locatie die echter het einde zou inluiden van de club in ’93.
De intussen 1e dan houder Werner Denys besloot dan niet veel later in ’94 ook zijn eigen club op te richten met name Gypson Deinze met Stijn Warlop (3e kup) als hulptrainer. Maar helaas hield ook deze club slechts een 2 tal jaar stand door misverstanden tussen de taekwondobond en het clubbestuur.
Eind ’95 hield Gypson het voor bekeken en kon Stijn Warlop, die intussen 1e kup was, enkel nog uitwijken naar Taekyon Aalter waar hij vele trainingen voor zijn rekening nam. Het was ook in deze club dat Andries Deschans in 1995 zijn toedracht zocht in de taekwondosport. Deze club hield in 1998 op te bestaan toen het clubbestuur plots besloot om de stekker eruit te trekken.
Toen kon Stijn, die in 1997 zijn zwarte gordel haalde, enkel nog zijn eigen club oprichten en vond in Fitnesscenter Kalypso een uitvalsbasis. En zo geschiedde dat in ’99 Taekwondo Saju het daglicht zag. Bart De Boever sloot zich opnieuw aan en behaalde alsnog zijn zwarte gordel. Andries Deschans werd intussen ook een vaste waarde bij de club en behaalde zijn zwarte gordel in 2006.
Vele talenten hebben zich in die jaren kunnen ontplooien tot volwaardige taekwondoka’s. Frederick Campe, Hans Lavaert, Mathias Colman en Anaïs De Clerck zijn slechts enkele voorbeelden. Begin 2014 werd het bestuur hervormd en werd Andries tot hoofdtrainer gedoopt. Maar in mei 2015 werd de club door de komst van een nieuwe uitbater van Kalypso, opnieuw gedwongen zich elders te lokaliseren.
Na een vergeefse zoektocht in Deinze werd toen beslist om naar Zulte te verhuizen, waar de club met open armen ontvangen werden door het gemeentebestuur. Het is in Zulte dat Mathias zijn zwarte band behaalde en intussen ook instaat als hulptrainer. In 2016 werd besloten om in zetten op de jeugd en werden “Saju Kids” opgericht waar kinderen reeds vanaf 6 jaar zich kunnen aansluiten..
Sinds 2021 kunnen de Saju Kids ook terecht in De Pinte voor hun taekwondolessen. Terwijl kinderen tot 12 jaar taekwondolessen volgen, kunnen hun ouders een aantal zelfverdedigingstechnieken aanleren tijdens de Family Self Defense lessen van Nimema.
In onze club staat plezier centraal.
De lessen verlopen grotendeels volgens een vast patroon met terugkerende oefeningen, om bepaalde bewegingen in te slijpen. De trainers voorkomen verveling door voldoende afwisseling in oefeningen met steeds nieuwe uitdagingen.
Dit wil echter niet zeggen dat er niet hard getraind wordt, integendeel. Hoewel iedereen op zijn niveau traint, zullen de trainers de leerlingen motiveren zodat iedereen zichzelf naar een hoger niveau tilt op gebied van conditie, kracht, techniek, snelheid, lenigheid, uithouding en mentale en fysieke weerbaarheid.
Taekwondo is een vechtsport. Toch brengt taekwondo mensen dichter bij elkaar. Nieuwe vrienden maak je niet alleen bij Taekwondo Saju. Ook op stages waar leden van andere clubs aanwezig zijn, zal je merken dat samen trainen een band schept.
Iedereen is altijd welkom Bij Taekwondo Saju ongeacht leeftijd, geslacht, geloofsovertuiging, huidskleur of etnische achtergrond. Niemand wordt uitgesloten.
Taekwondo is meer dan een sport. Het is een levenswijze: waarden als hoffelijkheid, bescheidenheid, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en integriteit worden door ons hoog in het vaandel gedragen.
예의
Hoffelijkheid
Taekwondo heeft een sterke militaire achtergrond.
De Hwarang (een elitegroep van jonge strijders in het Korea rond de tiende eeuw) gebruikten toen al krijgskunsten om zich te verdedigen. Hun erecode was: dien je meerdere, dien je ouders, vertrouw je vrienden, geef nooit op in een gevecht en dood alleen iemand als je echt niet anders kan.
Uiteraard moet je dit plaatsen in de tijdsgeest.
Toch herkennen we nog veel raakvlakken met de moderne geboden van taekwondo.
겸손
Bescheidenheid
Hoe ga je om met anderen? Met andere taekwondoins?
Al ben je beter in taekwondo dan iemand anders, hierover opscheppen is uit den boze.
Blijf altijd jezelf en wees eerlijk en nederig.
Zo toon je respect en zal je respect verdienen.
인내
Doorzettingsvermogen
Ook doorzettingsvermogen is een teken van respect in taekwondo.
Daag jezelf uit om beter te worden. Dag na dag. Jaar na jaar.
Het streven naar meer fysieke en mentale kracht is van groot belang.
En ook hier: als je aan iets begint, maak het af! Ga voor én tot het uiterste. De beloning zal volgen.
자기 제어
Zelfbeheersing
Dit is zeer belangrijk in taekwondo en de Oosterse filosofie.
Het zal je niet alleen in de sport maar in je hele leven vooruit helpen.
Je hebt controle over jezelf, je hebt je leven in handen.
Driftbuien, boosheid, uitbarsten in stressituaties,… Het is je allemaal vreemd. Dan ben je een echte taekwondo.
무결성
Integriteit
Hiermee bedoelen we het beoordelingsvermogen van goed en kwaad, het geweten en het schuldgevoel bij een foutieve daad.
De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, zegt wat hij doet, en doet wat hij zegt, heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties.
Een onoverwinnelijke geest
Je gelooft dat je alle situaties de baas kan. Als je in zwaar weer verkeert, kan je de situatie nog overzien en zal je rustig de problemen stuk voor stuk aanpakken.
Niet alleen handig in de dojang, ook in het dagelijkse leven.
Zo zal je kunnen genieten van het leven met al zijn mooie en minder mooie kanten.